Green Sugar, pentru un corp sănătos
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obezitatea se definește ca o ”boală
caracterizată prin acumulare excesivă de grăsime in corp, într-o proporţie care este
periculoasă pentru sănătate”. Din păcate, obezitatea a devenit pandemică, fiind o problemă
majoră de sănătate publică, datorită patologiilor asociate (hipertensiune, dislipidemie, diabet
zaharat de tip 2, boală coronariană, accident vascular cerebral, osteoartrită, apnee de somn,
unele forme de cancer, anxietate, depresie) şi costurilor derivate. Conform OMS,
supraponderea şi obezitatea reprezintă a cincea cauză de mortalitate la nivel mondial, iar
anual aproximativ 2,8 milioane de decese se datorează obezităţii.
Obezitatea este o boală cronică care afectează atât bărbați cât și femei de toate rasele și
vârstele. Obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile
infecțioase. Și aceasta a crescut de peste două ori între anii 1980 și 2014. În 2014 peste 1,9
miliarde de adulți peste 18 ani aveau greutate excesivă, iar dintre aceștia peste 600 de
milioane erau obezi. În 2013, 42 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali
sau obezi. În aceste condiții, fără măsuri de prevenție și tratament, se estimează că până în
anul 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.
În România, proporţia cea mai mare a obezităţii la femei se înregistrează la cele cu grad
de şcolarizare scăzut, iar la bărbaţi, cei cu grad de şcolarizare înalt au avut cea mai ridicată
proporţie de obezitate. În anul 2014, prevalența cea mai crescută a obezității la noi în țară s-
a înregistrat în județele Iași (23.652 cazuri/100.000 locuitori), Argeș (16.591/100.000
locuitori), Mehedinți (16.056/100.000 locuitori). Valorile cele mai mici ale prevalenței
obezității s-au înregistrat în județele: Satu Mare (550/100.000 locuitori), Bistrița Năsăud
(777/100.000 locuitori), Gorj (971/100.000 locuitori).
O sănătate bună este menținută printr-o nutriție sănătoasă (adecvată și echilibrată) și o
activitate fizică regulată (150 minute/săptămână pentru adulți). Recomandările generale
includ consumul de legume și fructe, cereale și nuci, dar și reducerea consumului de sare,
zahăr și grasimi. Într-o dieta clasică repartiția pe principii nutritive este următoarea: 55-60%
glucide (din care 10% glucide simple), 15-20% proteine, 30-35% lipide.
Cred că putem reuși să avem o nutriție adecvată dacă alegem produse sănătoase,
respectiv produse alimentare cu un conținut scăzut de grăsimi, dacă reducem adaosul de
sare atunci când gătim și înlocuim sarea cu plante aromatice și zahărul cu îndulcitori naturali,
cum ar fi Green Sugar. Green Sugar este obținut din surse naturale și conține două
ingrediente, extractul din frunze de Stevia Rebaudiana (obținut prin opărire) și eritritol
(obținut din porumb, prin fermentaţie cu drojdia Moniella pollinis). Este indicat pentru
îndulcirea diverselor alimente deoarece are un gust dulce natural, plăcut, nu modifică gustul
alimentelor sau al băuturilor: cafea, ceai, limonadă. Green Sugar are zero calorii și zero
indice glicemic, de aceea poate fi folosit cu succes și la deserturi ce necesită preparare
termică și astfel putem avea un desert foarte bun la gust și fără calorii adaugate.
Green Sugar este indicat persoanelor care vor să slăbească sau bolnavilor de diabet
zaharat pentru un control al nivelului de glucoză din sânge.
Consultant nutriționist
Pharm. Tatiana Malacopol
https://nutritie-bucuresti.blogspot.com