Îmi doresc să creez dulciuri cu Green Sugar
Îmi doresc să creez dulciuri cu Green Sugar
Vi-l prezentăm pe câștigătorul premiului II la evenimentul anului, Gastropan 2019, secțiunea Torturi dietetice, unde concurenții au trebuit să compună un tort inovativ, cu puține calorii. Pe domnul Vasile Chițu, premiant Gastropan, l-am găsit în laboratorul cofetăriei Twist – Ramada Pitești, pregătind cu pasiune prăjituri, și ne-am dorit să aflăm mai multe lucruri despre domnia sa și secretele de profesionist al dulciurilor.
Felicitări pentru premiul câștigat, cu tortul bazat pe o compoziție originală și, totodată, dietetică. Cum ați ajuns la rețeta propusă?
Am compus rețeta de la zero, folosind idei în vogă, prin care să mă diferențiez de ceilalți concurenți.
Am folosit făină de migdale (fără gluten) și îndulcitorul natural Green Sugar pentru a mă adresa celor care suferă de diabet sau boală celiacă, cu o rețetă autentică. Tortul a fost compus din: blat de ciocolată Green Sugar, făină de migdale, strat cu mousse de ciocolată Green Sugar și lapte de migdale în care am infuzat flori de lavandă, un strat Darquaise din albuș de ou, făină de migdale și Green Sugar, un mousse de iaurt cu Ciocolată albă Green Sugar și agar-agar plus două inserții de piure de afine și piure de zmeură. Glazura a fost naturală, din piure de afine.
De câtă vreme lucrați în domeniul dulciurilor? Ce anume v-a atras către această profesie, care aduce atâta bucurie tuturor?
Lucrez de 17 ani în acest domeniu. Primii 15 ani am lucrat pe vase de croazieră în America și am fost cofetar-șef. Nu este o profesie, ci o artă. Sunt pasionat de producția și decorul produselor de cofetărie și a ciocolatei.
Aveți deja experiențe anterioare în folosirea îndulcitorul natural din Stevia Rebaudiana și eritritol, cu zero calorii sau utilizați Green Sugar într-o rețetă pentru tort pentru prima oară?
Pe vasele de croazieră pregăteam dulciuri fără zahăr, cu sucraloză. În acest fel am acumulat experiență în adaptarea rețetelor fără zahăr. Revenit în țară, am luat contact cu Green Sugar la Gastropan 2018. L-am testat o vreme și, fiindcă m-a convins, am decis să folosesc produsele în realizarea tortului din concurs în 2019.
Ca profesionist al dulciurilor, cum ați aprecia profilul de gust și comportamentul Green Sugar în rețete?
Este ușor de adaptat, se comportă la fel ca zahărul la preparare termică, iar gustul este puțin mai dulce. Îmi place mult și ciocolata, este bună la gust, puțin mai senzitivă, dar se poate lucra.
Aveți deja o secțiune de dulciuri dietetice în cofetărie sau, în urma acestui premiu, veți dori să creați o linie specială, dedicată persoanelor interesate de prăjituri îndulcite cu Green Sugar, cu aport zero calorii?
Încă nu avem o secțiune de dulciuri dietetice, dar îmi doresc să creez o linie dedicată de prăjituri și torturi fără zahăr, îndulcite cu Green Sugar.
Echipa Green Sugar vă mulțumește!