Echinacea – vraciul cu o mie de mâini
Echinacea – vraciul cu o mie de mâini
Natura, mereu uimitoare prin darurile sale, ne-a oferit, de sute de ani, echinacea – o plantă aproape miraculoasă, a cărei notorietate nu s-a lăsat greu așteptată. Și, pe bună dreptate, căci beneficiile acesteia asupra sănătății pot fi dificil de cuantificat. Echinacea este o plantă foarte populară, care fortifică sistemul imunitar al organismului și reduce multe dintre simptomele răcelii, gripei sau a altor afecțiuni.
Tocmai de aceea, extractul de echinaceea este foarte folosit în produsele pentru sănătate și consumat sub formă de ceaiuri, capsule, comprimate, extracte lichide.
Partile de planta folosite la prepararea produselor pentru sanatate sunt tulpinile si florile uscate sau radacinile. Planta contine un amestec complex de ingrediente active, si anume: acidul cichoric, acid cafeic, polizaharide, uleiuri esentiale, flavonoide, alchilamide, alcaloizi. Datorita compozitiei complexe, planta stimuleaza sistemul imunitar, accelereaza fagocitoza, activeaza macrofagele, are proprietati antioxidante, antivirale si bacteriostatice.
Această plantă este endemică în America de Nord și de Est și se dezvoltă în zone umede și în păduri. Nativii americani au folosit echinacea de sute de ani, pentru scopuri medicale, înainte de sosirea exploratorilor, coloniștilor și colonizatorilor europeni. La începutul anilor 1800, echinacea a devenit un remediu popular pentru cei care s-au stabilit în Statele Unite și, foarte curând, a început să fie cunoscută și folosită și în Europa, iar primele cercetări medicale asupra acestei plante au avut loc în anii 1920, în Germania. La mijlocul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, echinacea a fost folosită impotriva infecțiilor cu antrax, mușcăturilor de șerpi, dar și pentru eficiența sa în ameliorarea durerii.
Legenda asociată acestei plante spune că Echinacea a fost folosită, pentru prima dată, ca tratament pentru răceala comună atunci când un producător de suplimente elvețiene a înțeles, în mod eronat, că ar putea trata simptomele și că triburile americane native au folosit-o în acest scop. Indienii americani nu au folosit-o, însă, în mod obișnuit pentru tratamentul sau prevenirea răcelilor, ci doar pentru dureri de gât și tuse sau împotriva durerilor de cap, planta fiind și un excelent analgezic.
Medicina modernă a confirmat proprietatile plantei si faptul ca aceasta poate fi folosită cu succes pentru o gamă largă de afecțiuni, de la indigestie acidă, tulburare de deficit de atenție-hiperactivitate (ADHD), sindromul oboselii cronice, difterie, ameţeală, herpes genital, infecție gingivală, migrenă, durere, septicemie, infecție streptococică, gripă, amigdalită, infecții ale tractului urinar, infecție vaginală.
Laboratoarele Remedia au lansat, în luna martie a acestui an, un nou produs ECHINACEA FORTE, cu extract uscat din flori de Echinacea purpurea si pudra de fructe de acerola, pulbere de propolis si scortisoara, indulcite natural cu stevia rebaudiana – care contribuie eficient la intarirea imunitatii in perioadele in care gripele, racelile si virozele sezoniere ne ameninta sanatatea.
Din aceeași gamă, a suplimentelor pe bază de echinacea, puteți opta pentru extractul de Echinacea, sub forma de comprimate, care stimulează imunitatea, ameliorează simptomele răcelii şi gripelor, infecţiilor şi inflamaţiilor manifestate prin febră sau pentru EchinaC – antigripal natural, îmbogățit cu Vitamina C și zinc, pentru prevenirea și reducerea duratei simptomelor de gripă și răceală, în timpul sezonului rece.
Olguta Giurgea
Farmacist primar