Vitamina C Alcalină, vitamina reîntineririi
Vitamina C–Alcalină este esențială pentru oameni dar în timp ce majoritatea mamiferelor sunt în măsură să sintetizeze vitamina C, oamenii nu dispun de una dintre enzimele necesare sintezei vitaminei C din glucoză. Stresul, fumatul, poluarea, radiațiile și expunerea la metale grele, infecțiile și schimbările de temperatură cresc necesarul de vitamina C în organism. Funcțiile bine cunoscute ale acestei vitamine versatile includ: protecția antioxidantă față de radicalii liberi, sinteza colagenului, carnitinei și neurotransmițătorilor precum și stimularea imunității. De asemenea, vitamina C acționează ca un co-factor în mai multe reacții enzimatice.
Medicina regenerativă acordă un rol esențial vitaminei C alcalină în procesul de reîntinerire, cea mai nouă direcție de cercetare și tratament asupra căreia se concentrează eforturile echipelor de medici și cercetători din întreaga lume.
Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard au găsit o cale de activare a unei enzime „responsabile” cu întinerirea numita telomerază. Ultimele lor studii arată ca Vitamina C Alcalina (ascorbatul) este capabilă să inducă activitatea telomerazei, o enzima cheie în reîntinerirea organismelor. Am putea trăi mai mult și mai sănătoși, iar Alzheimer-ul sau problemele cardiace ar deveni istorie dacă organismul uman ar putea stoca o concentrație ridicată de Vitamina C Alcalină. Recent, s-a dovedit că Vitamina C Alcalină intensifică ștergerea memoriei epigenetice în celule stem embrionare și contribuie astfel la reîntinerirea organelor. De asemenea, Vitamina C Alcalină ajută la menținerea ionilor metalici în centrul activ al enzimelor pentru a genera o activitate enzimatică optimă. Acest mecanism are un rol foarte mare în regenerarea oaselor si de aceea este indicată o cantitate mare de Vitamina C Alcalină pentru refacerea fracturilor de oase.
Toate aceste descoperiri demonstrează că Vitamina C Alcalină este vitamina reîntineririi și probabil, în viitor, aceasta “ar trebui să se gasească la băcănie și nu la farmacie”, așa cum a afirmat, acum mulți ani, marele savant american Linus Pauling, dublu câștigător al premiului Nobel!
Prof. dr. Romulus Ioan Scorei