Medicina Regenerativă– Medicina Viitorului
Medicina regenerativă se ocupă de procesul de înlocuire sau regenerare a celulelor umane, a țesuturilor sau a organelor pentru a le restabili sau a stabili funcția normală. Cele mai multe medicamente noi, regenerative sunt clasificate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ca fiind „produse medicamentoase de terapie avansată” (ATMP).
Medicina regenerativă folosește puterea naturală de auto-vindecare a corpului persoanei pentru a vindeca bolile. Termenul „medicină regenerativă” acoperă toate abordările terapeutice inovatoare care vizează restabilirea sau înlocuirea țesuturilor bolnave, a sistemelor funcționale sau chiar a organelor întregi. Conceptul se bazează pe utilizarea tehnicilor din diverse domenii biomedicale (cum ar fi terapia cu celule stem și genetice, ingineria tisulară și biomaterialele inovatoare) și acoperă toate disciplinele medicale, variiind de la vindecarea rănilor, tratamentul bolilor ereditare și cancerului la transplantul de organe întregi.
Cea mai noua abordare în medicina regenerativă este întinerirea mecanismului de auto-reparare la bătrâni, sau în condiții de vătămare cronică, la orice vârstă. Această abordare, în contrast cu medicina regenerativă clasică de înlocuire a țesuturilor sau organelor vătămate, se concentrează pe autoîntinerirea mecanismelor de regenerare naturală.
Întinerirea mecanismului de auto-regenerare ar fi o soluție ideală pentru recuperarea funcțională a organului sau țesutului afectat. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de reînnoirea semnalizării celulare, restabilirea comunicării și sistemului de transport, recrutarea materialelor de către organism pentru regenerare, regenerarea organului eșuat și reabilitarea organului regenerat.
Medicina regenerativă de reîntinerire are potențialul de a vindeca sau înlocui țesuturile și organele deteriorate de vârstă, boală sau traumă, precum și de a normaliza defecte congenitale. Datele preclinice și datele clinice publicate până în prezent sprijină posibilitatea de a trata atât bolile cronice, cât și pe cele acute, precum și de a preveni maladii cum ar fi răni dermice, boli cardiovasculare, traume și tratamente pentru anumite tipuri de cancer. Terapia folosita în prezent pentru transplantul de organe și țesuturi intacte în vederea tratării organelor și țesuturilor defecte se caracterizează printr-o ofertă limitată de donatori și adesea prin complicații imune severe. Aceste obstacole pot fi depășite prin utilizarea medicamentelor regenerative de reîntinerire.
Într-un studiu publicat recent în renumita revistă de știinta Science, se detaliază modul în care un nou medicament a reparat leziuni ale colonului, ficatului și măduvei osoase la modelele animale – chiar mergând atât de departe încât să salveze viețile șoarecilor care altfel ar fi murit in timpul transplantului de măduvă osoasă. „Am dezvoltat un medicament care acționează ca o vitamină pentru celulele stem din țesut, stimulând capacitatea lor de a repara țesuturile mai repede. Medicamentul vindecă leziuni în țesuturi multiple, ceea ce sugerează că poate avea aplicații în tratarea multor boli” spunea profesorul Sanford D. Markowitz care a publicat acest studiu.
Următoarele noastre episoade privind medicina regenerativă a viitorului (medicina regenerativă de reîntinerire) se vor axa pe rolul vitaminelor în stimularea mecanismelor de refacere și întinerire a corpului uman. Dintre acestea, o atenție specială va fi acordată vitaminei C alcalină, vitaminei D3, precum și unei descoperiri recente privind o nouă vitamină bazată pe elementul bor (acidul fructoboric).
Prof. Dr. Romulus Ion Scorei
Universitatea din Craiova
Bioboron Research Institut