Experimente cu eritritol – la Universitatea Drexel
Într-un studiu care a început ca un proiect pentru târgul de știință de clasa a 6-a, cercetătorii de la Universitatea Drexel
au descoperit că un îndulcitor popular non-nutritiv, eritritol, poate fi un insecticid eficient dar și sigur pentru oameni (https://www.cbsnews.com/news/truvia-sweeteneris-toxic-to-fruit-flies-study-finds/).
Eritritolul, principala componentă a îndulcitorului Truvia®, a fost toxic pentru muștele de fructe Drosophila melanogaster într-o manieră dependentă de doză în studiul echipei Drexel, publicat în PLOS ONE. Muștele au consumat eritritol atunci când zahărul era disponibil și chiar păreau că îl preferă. Niciun alt îndulcitor testat nu a avut aceste efecte toxice.
Pe baza acestei descoperiri, Drexel și cercetătorii urmăresc un brevet asupra eritritolului ca insecticid și continuă să studieze eficacitatea acestuia.
„Simt că aceasta este cea mai simplă și mai directă lucrare pe care am făcut-o vreodată, dar este potențial cel mai important lucru pe care l-am lucrat vreodată”, a spus Sean O’Donnell, PhD, profesor de biologie și biodiversitate, știința pământului și mediului înconjurător la Colegiul de Arte și Științe Drexel, care a fost un autor principal al lucrării. Eritritolul este un alcool de zahăr natural, care este prezent în cantități mici în multe fructe. A fost testat la oameni în doze mari și a fost găsit ca fiind sigur pentru consum; a fost desemnat ca aditiv alimentar sigur în general de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA din anul 2001 și este, de asemenea, aprobat ca aditiv alimentar în multe alte țări.
Și noile dovezi că acesta este toxic pentru muște, care sunt atrase de aroma dulce, chiar și atunci când alte alimente sunt disponibile, îl face să fie o combinație ucigașă. Este deosebit de promițător pentru că este sigur pentru consumul uman, spre deosebire de alte pesticide care au provocat otrăviri accidentale tragice, cum ar fi cel care a ucis 23 de elevi indieni anul trecut. Această linie de cercetare nu ar fi început fără curiozitatea unuia dintre co-autorii lucrării, Simon D. Kaschock-Marenda, care este acum în clasa a IX-a. Acum trei ani, Kaschock-Marenda a întrebat de ce ambii părinți au încetat să mănânce zahăr alb atunci când încearcă să mănânce mai sănătos.
„El a întrebat dacă ar putea testa efectele diferitelor zaharuri și înlocuitori de zahăr în sănătatea și longevitatea muștelor pentru târgul său de știință și am spus: „Sigur! ” și-a amintit Daniel Marenda, PhD, tatăl lui Simon și profesor asistent de
biologie la Colegiul de Arte și Științe al Drexel – și acum co-autorul principal al studiului. Tatăl și fiul au procedat la achiziționarea de bunuri de la supermarketul local – cât mai multe tipuri de zahăr și înlocuitori de zahăr pe care le puteau găsi. Laboratorul lui Marenda a furnizat muște „bebeluș” și un mediu de creștere pentru ca fiul său să crească muște în
fiecare dintre diferitele tipuri de îndulcitori acasă, pregătindu-se pentru târgul de știință de la Școala Julia R. Masterman din Philadelphia.
„După șase zile de testare a acestor muşte în casa noastră, s-a întors la mine și a spus: „Tată, toate muştele din fiolele Truvia® sunt moarte…””, a spus Marenda. „La care am răspuns, „OK…cred că am greşit cumva. Să repetăm experimentul!””
În condiții mai riguroase de testare în laborator, ei și-au replicat rezultatul și au știut că sunt pe cale să descopere ceva – și le-ar putea folosi o mână de ajutor. „Eu folosesc insecte doar pentru a studia creierul, aşa că aveam nevoie de cineva care să ştie ceva despre insecte”, a spus Marenda. Așa că a adus descoperirea mai jos pe coridor la O’Donnell, ale cărui cunoștințe în entomologie l-au făcut potrivit pentru sarcina aceasta.
Lucrând împreună, echipa a continuat să studieze felul în care muştele de fructe au răspuns la îndulcitori – testând muştele crescute pe fiecare dintre numeroșii îndulcitorii non-nutritivi, precum şi sucroza (zahărul de masă) şi siropul de porumb.
Muştele crescute pe produsele alimentare care conțin Truvia® au trăit în medie numai 5,8 zile, comparativ cu 38,6 până la 50,6 zile pentru muștele crescute pe alimentele de control și experimentale fără Truvia®. Muştele crescute pe produsele alimentare care conțin Truvia® au prezentat, de asemenea, tulburări motorii vizibile înainte de decesul lor. „Într-adevăr, am constatat că principala componentă a Truvia®, eritritolul de zahăr, pare să aibă o activitate insecticidă destul de puternică asupra
muştelor noastre”, a spus Marenda. Ei au descoperit că efectul toxic nu a provenit din extractul de plante stevia, care este prezent atât în Truvia®, cât și în îndulcitorul non-nutritiv PureVia®. PureVia® a fost inclus în experimentele lor și nu a avut efect toxic asupra muștelor.
„Nu vom vedea planeta pulverizată cu eritritol, iar șansele de aplicare a culturilor pe scară largă sunt slabe”, a spus O’Donnell. „Dar pe o scară mică, în locuri unde insectele vor ajunge la o momeală, o vor consuma și vor muri, acest lucru ar putea fi uriaș”. Oamenii de știință nu au confirmat încă ce insecte ar putea ucide eritritolul, altele decât muştele de fructe, sau cum se păstrează efectele sale toxice. Compusul este chiar produs în mod natural în unele insecte, care îl folosesc ca antigel pentru a-și proteja corpul împotriva condițiilor reci – dar asta nu înseamnă prea mult, deoarece experimentele lor arată
că doza face otrava. Cercetătorii plănuiesc să efectueze experimente suplimentare pe alte insecte, cum ar fi termite, gândaci, gândaci de pat şi furnici. Ei vor testa de asemenea toxicitatea eritritolului în timp ce se deplasează ascendent pe lanțul trofic prin experimentarea pe mantodee de pradă care mănâncă muște de fructe.
Până când cercetările ulterioare vor ajuta la rafinarea celor mai sigure și mai eficiente utilizări ale eritritolului pentru controlul dăunătorilor insectelor în afara laboratorului, poate o doză de Truvia® din supermarket să scape de infestările cu muşte de fructe în bucătărie? Oamenii de știință nu sunt siguri. Asta ar putea fi un experiment de încercat acasă sau pentru următorul târg de știință.
Articol în engleză, aici: https://www.cbsnews.com/news/truviasweetener-is-toxic-to-fruit-flies-study-finds/